Център за административно обслужване - 0800 19221

Повече домакинства да изгасят светлините на 23 март: От 20:30 - Часът на Земята

„Да подарим на Земята 60 минути на 23 март, в които тя да си вземе глътка въздух и да покажем, че можем да сме й от полза и ние от Община Гурково!“ – с този призив служителката в  Община Гурково  Мелани Ангелова, възпитаничка на СУ „Христо Смирненски“, се обърна към събралите се ученици за Часа на Земята.  Той се проведе в училищната библиотека и имаше за цел да информира за глобалното събитие и за факти, които младите трябва да знаят. Според оценките на учените природните екосистеми гарантират живота на Земята, като ни осигуряват услуги на стойност 125 трилиона долара годишно.

Мелани презентира най-мащабната международна инициатива, посветена на опазването на природата от "Световен фонд за дивата природа" - WWF пред петдесет ученици от  няколко класа - осми, девети и десети. Гости на презентацията бяха кметът Кънчо Папазов, директорът Лальо Лалев и учители на училището. Срещата с учениците е част от проявите на Община Гурково, с  които се присъединява към Часа на Земята.

Радвам се, че подкрепяте инициативите на Общината и ви благодаря за активността и познанията, каза кметът Папазов. Действията ни днес са важни за живота и природата утре. Да изградим бъдеще, в което хората и природата да са в хармония. След него и учителите благодариха на учениците и на своята възпитаничка Мелани за актуалната тема и презентационните умения. На финала директорът обяви, че и светлините на училището ще изгаснат в посочения час.

Какво трябва да сторим на 23 март?

►Да загасим светлините за 1 час: от 20:30 до 21:30

►Без ефектно осветление на сградите:

  • Общинска администрация
  • Училището
  • Читалището

► Да призовем повече домакинства да спрат тока

►Да изключим и ненужните електроуреди в този час

►През това време да си направим разходка по булевард „Княз Ал. Батенберг“ в Гурково във времето без ток и да си поговорим за природата, Земята, въздуха, водата … и за теми, които ни вълнуват

►Изгаси. Снимай спирането на осветлението. Публикувай във фейсбук. Тагни  #ЧасътНаЗемятаВГурково, #ЧасътНаЗемята  #WWFBulgaria и #WWFWorldHour

►Разходката започва в 20:40, сборен пункт до училището. И ще продължи до 21:30.